Gemberkompressen + rugmassage

 

In landen als China en Vietnam wordt gember reeds millennia lang gebruikt als therapeutisch middel en als kruid om allerlei kwaaltjes tegen te gaan. De meeste toepassingen die wij kennen, zijn via voeding of gemberthee.

Gember heeft echter eveneens een heilzame werking wanneer wij deze gaan gebruiken op ons lichaam.

Gemberomslagen zijn uiterst geschikt voor het vergroten van de circulatie van bloed en lichaamsvochten, op plaatsen waar er verkramping of stagnatie bestaat. Meestal uit zo’n stagnatie zich als pijn, een ontsteking, stijfheid of als een zwelling.

De hitte van een gemberkompres gaat zo diep dat ze de onder gelegen organen (zoals de nieren, de lever, de longen) beïnvloedt.

Zowel de hitte als de gember zorgen voor het uitzetten van de bloedvaten en het activeren van de beweging van de lichaamsvochten.   Gember heeft eveneens als effect het ontbinden van vet-, slijm- en calciumdepots. Het kompres zorgt er dus voor dat stagnaties in het lichaam oplossen en dat de circulatie van het bloed en de lichaamsvloeistoffen verbeterd wordt, met als gevolg betere doorbloeding en meer soepelheid van de behandelde weefsels.

Hierdoor gaan geleidelijk de weefsels verjongen, verzachten en revitaliseren.

Deze behandeling is heilzaam bij acute en chronische pijnen zoals rugpijn, darmkrampen, reuma, artritis, stijve nek, wegsmelten van verhardingen, stagnaties zoals constipatie.

 

Hoe gaat het in z’n werk?

Bij gemberkompressen wordt een zakje met een hoeveelheid geraspte gember, in heet water gelegd. Het water mag niet koken, want dat zou de werkzame bestanddelen van de gember vlugger vernietigen. Na enkele minuten wordt het zakje uit het water gehaald en nog een laatste keer goed uitgeperst. Het water wordt heet gehouden (zonder te koken!).

Dan kunnen de doeken (kompressen) erin. Best is één doek per keer in het water. Het doek wordt geplooid op de gewenste grootte en enkel het middelste stuk ervan wordt ondergedompeld in het gemberwater. Zo is het makkelijker om het doek, nadat het goed doorweekt is, weer uit de pot te halen en uit te wringen. Even openplooien om de meeste hitte al te laten ontsnappen en voelen aan je wang of het kompres op geschikte temperatuur is.

De kompressen worden zo heet mogelijk op de huid aangebracht. Om de paar minuten worden de doeken vervangen. Gewoonlijk duurt dit in totaal een half uur maar je kan er ook voor opteren om dit 50 minuten lang te doen.

 

Voor wie NIET?

Er zijn enkele contra-indicaties nl.:

  • deze behandeling is te sterk voor baby’s of mensen met een zwak hart
  • bij appendicitis (blinde darmontsteking) en pneumonie (longontsteking)
  • bij kankergezwellen
  • op het hoofd ter hoogte van de hersenstreek

 

Gemberkompres behandeling bij mij

Ik heb het positieve effect van de kompressen in combinatie met massage ervaren tijdens mijn opleiding in de shiatsu. Een vriend van me had een “betonnen” rug. Enkel massage haalde niet veel uit bij zijn verkrampte spieren. Toen begonnen we met eerst een half uur kompressen te leggen. De spieren waren reeds opgewarmd en soepeler alvorens ik begon met de massage.

Deze formule werkt en is ook gewoon héérlijk om te ervaren. Dus bied ik een half uur gemberkompressen aan, gevolgd door een half uur oliemassage van de rug.

Indien u niet zeker weet of deze behandeling gepast is voor uw specifieke situatie, contacteer mij gerust en we bekijken het samen.

 

Bijdrage:

Gemberkompressen + rugmassage     55€

Totale duur van de behandeling:         1 uur